Italiaanse literatuur

Aldo Palazzeschi ‘Gezusters Materassi’

Anders dan dat de titel van het boek doet vermoeden (Gebroeders Karamazov) is dit de lichtvoetige variant van een klassieker uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Ik wist niet dat zo’n mooi, verfijnd en ouderwets taalgebruik mogelijk was in combinatie met deze humoristische en tedere toon. Dit is echt een absolute aanrader.

Het verhaal

Het verhaal gaat over oude vrijsters op het platteland in de buurt van Florence die deugdzaam, ijverig en gedisciplineerd zijn. Hun leven wordt op kop gezet als ze de voogdij over de zoon van hun overleden zus toegewezen krijgen. Het is hilarisch, de manier waarop deze oude dames hun gevoelens laten misbruiken door deze knappe jongeman. Die hen wellicht niet meer biedt dan de mogelijkheid om van iemand anders te houden en voor iemand anders te leven. De dames grijpen de kans met beide handen aan en dat ze door de puberende jongeman worden gebruikt als oud vuil wordt door hen vurig genegeerd. De behoefte de jongen nog meer lief te kunnen hebben overheerst. Traditionele verhoudingen tussen de zusters worden op de proef gesteld en oude gewoontes worden ter discussie gesteld.

Ondergeschoven kindje

Alberto Moravia en Italo Svevo mogen dan bekender zijn moet u wél echt lezen. In 1943 is hij verfilmd en in 1972 heeft de Rai er een tele-film van gemaakt. Het is mijn voornemen voor het nieuwe jaar in ieder geval nog een boek te lezen van Palazzeschi of de film te kunnen zien.

gezusters materassi

 

Aldo Palazzeschi

De gezusters Materassi

De Bezige Bij

Vertaler: Anton Haakman

Alleen nog tweedehands beschikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *