“Stilte in Augustus” van Cesare Pavese en “Don Camillo”van Giovannino Guareschi

Vandaag even een bericht over 2 schrijvers wiens boeken ik maar half heb uitgelezen.

Naargeestig

Cesare Pavese leefde in de eerste helft van de 20e eeuw, en als je zijn biografie leest lijkt hij in alle opzichten een integer en serieus te nemen figuur. Hij was bevriend met Calvino, communist en was anti-fascistisch, cultureel erg onderlegd. Zijn boeken zijn ook heel serieus, maar het boek ‘Stilte in Augustus’, een verzamelbundel van verhalen, kwam ik niet door. Eenzaamheid was het thema, en hoewel het stilistisch erg goed is, zijn de meeste verhalen zo weinig opbeurend dat je zin hebt om de schrijver te volgen in zijn bizarre lot. Het huwelijk, vriendschap; eenzaamheid overheerst.  De relaties die je met anderen hebt, hoewel oprecht, zijn slechts een poging tot afleiding van die eenzaamheid. Maar in feite een bevestiging daarvan.

Cesare Pavese

Stilte in Augustus

De Bezige Bij (2004)

Vertaler: F. de Matteis-Vogels.

Flauwe humor

Het andere boek ‘Don Camillo’ van Giovaninno Guareschi, heb ik ook niet uitgelezen. Don Camillo is de hoofdpersoon in een verhaal dat lijkt op een klucht. Hij is dorpspastoor in een klein dorpje aan de Po. Hij ligt voortdurend overhoop met zijn grote concurrent in het dorp, de leider van de communistische partij Don Peppino.

Door de politieke dimensie is het toch meer dan slap-stick en vergelijkbaar met The Great Dictator van Chaplin. Maar de verhaaltjes zijn ook een beetje gedateerd: de strijd tussen communisme en kerk is gevoerd en voorbij.

Anderzijds…

De wijze waarop Don Camillo enerzijds gehoor probeert te geven aan zijn christelijke geweten, verpersoonlijkt in de pratende Jezus – figuur, en anderzijds aan zijn ergernissen aan de communist Peppino, is eigenlijk best hilarisch. Vooral de conversatie tussen Jezus – het wat onhandige en weinig beleerde geweten van de priester – en Don Camillo zelf is scherp.Bovendien is het historisch interessant, als je bedenkt hoe de politieke situatie was in het naoorlogse Italie, het moment waarop Guareschi zijn verhaal schreef.

Hierdoor is Don Camillo vrij bekend geworden en ook in het buitenland door de BBC verfilmd met Terence Hill. Op Youtube zijn veel filmpjes te zien, maar voor de an-italofabeten dus ook in het Engels, deze link.

Op de afbeelding: links Don Camillo, rechts Peppino.

Giovanni Guareschi

Don Camillo

The Readers Digest

vertaler en jaar van uitgave mij onbekend.

One thought on ““Stilte in Augustus” van Cesare Pavese en “Don Camillo”van Giovannino Guareschi

  1. Tja, Pavese moet je natuurlijk “lese” als je in de Oltrepo Pavese woont :-). Dus las ik La luna e i falxf2, zijn laatste boek voor zijn zelfgekozen dood, niet geheel tot genoegen (het boek) want het is een stuurloos geheel, geen idee wat het thema zou moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *