Claudio Magris ‘Donau’

Ik heb nog veel te leren, bedacht ik me terwijl ik op blz. 45 het boek ” Donau” van Claudio Magris dicht deed. Dit boek gaat over de geschiedenis, politiek, geografie over legendes; alles rondom de rivier de Donau. Een interessant thema, en een leuk idee/uitgangspunt.

Goede kritieken

Het boek had goede kritieken, dus ik deed een poging. Nou was ik af en toe best trots op mezelf dat ik de schrijver kon volgen, want hij is zo erudiet dat de meeste gedachtesprongetjes mijn pet te boven gaan. Oké, ik ken Ferdinand Braudel, Elias Canetti, ik weet wat van de geschiedenis van Italie, van WOI en II, maar wat is eigenlijk het verschil Dacie en Pannonie, is het Illyrie versus Roemenie, die regio? Bloch herinner ik mij vagelijk van colleges, maar wie is Ausonius? En wat was ook alweer het Nibelungelied?

Uitdaging

Het boek bestaat uit de associaties van de schrijver, die zijn ondersteund met feitelijke gegevens, achtergronden, maar ik moet zo mijn gedachten houden bij de onbekende details dat ik de grote lijn mis en dan is alleen ‘de Donau’ toch een beetje weinig om mijn aandacht 500 blz vast te houden. Bovendien zit er binnen de associaties wel erg veel verwijzingen en ja… moeilijke woorden ofzo. Degene die wel een fatsoenlijke recensie kan schrijven van dit boek zal zijn recensie door mij geplaatst zien worden op deze site. Doe uw best.

Claudio Magris

Donau

De Bezige Bij (2007)

vertaler: Anton Haakman

2 thoughts on “Claudio Magris ‘Donau’

  1. Ha, nu ben je me te snel af met een blog over Caludio Magris! Ik was nl serieus bezig om iets over hem te schijven in mijn eigen blog. Niet over Danubio, ik ben een beetje bang voor dikke boeken, maar over de stukken/columns die deze auteur in de Corriere della Sera schrijft. Dat zijn echte aanraders. Misschien is dat een goede opstap? Neem het boek Danubio van de zomer maar mee naar Villa I Due Padroni, wie weet waag ik het er dan op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *