Italiaanse literatuur

Curzio Malaparte ‘Kaputt’

Malaparte is het pseudoniem van  Kuhrt Erich Suckert, een half-Duitse Italiaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog journalist was. In zijn boek staat wreedheid centraal. Niet echt een mooi thema, maar het levert wel een geloofwaardig boek op, ondanks dat de meeste passages uit het boek verzonnen zijn. Malaparte schreef al in de jaren 20, toen Italie en hijzelf al fascistisch waren. (Misschien ook daarom het belang van wreedheid in het boek). Later neemt hij afstand van het fascisme, in 1957 sterft hij. Een ander succes, naast Kaputt, is La pelle wat gaat over de bevrijding van Napels.

Realistisch

Kaputt speelt zich grotendeels af in Oost-Europa en Rusland. Het doet me daardoor een beetje denken aan het boek van Vasili Grossman, de Rus, die ook oorlogscorrespondent was (voor de Russen) en datzelfde gebied beschrijft in dezelfde periode. Bij Grossman wordt echter het perspectief van het communisme gehandhaafd. Waar het me ook wel aan doet denken is het boek ‘The painted bird’ van Jerzy Kosinski die Polen beschrijft na de bevrijding door de Russen. Dat is een boek wat met ‘Kaputt’ kan wedijveren in afschuw die het oproept. Er zijn natuurlijk veel boeken verschenen over de Tweede Wereldoorlog. Dit is één van de Italiaanse klassiekers, naast het werk van Primo Levi, wat veel meer over menselijkheid en lijden gaat, in plaats van strijd en dood. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Primo Levi’s werk toch meer gewaardeerd en gelezen wordt.

Voor Italie Uitgelicht las ik “Het bal in het Kremlin” van Curzio Malaparte. Die beviel me beter. Lees hier mijn recensie. 

Curzio Malaparte

Kaputt

Arbeiderspers (2005)

Vertaler: Jan van der Haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *