Italiaanse films

De film Gomorra

Dit weekend ben ik naar de film Gomorra geweest, naar het boek van Saviano. Een harde ontluisterende film, die weinig aan de verbeelding overlaat. Het is een heel ander Italie dan dat wat de toerist of de gewone mensch doorgaans ziet. Het lijkt meer op Zuid-Amerika, met haar gangs en onveilige wijken. (Prachtwijken?). Toch vond ik wel wat herkenbare situaties terug. Gelukkig ben ik in Italie weinig in vervelende situaties terecht gekomen, maar wel heb ik me eens onveilig gevoeld.

Zo voelde ik me onveilig, standaard, op de tangenziale, de rondwegen. Deze zijn in Italie erg belangrijk en lopen vaak langs de oude stadsmuren. In de oudheid en middeleeuwen waren veel Italiaanse steden ommuurd. Tegenwoordig is de infrastructuur nog steeds daarop afgestemd. Je kunt dan de stad binnen komen via de porta, een poort of een opening in de stadsmuur, waar je het centrum mee binnen rijdt. Deze rondwegen staan vaak bekend als ongure plekken, waar gedeald en geprostitueerd wordt.

Communque, de onveilige wijken ken ik niet van Italie, maar wel van Brazilie. Voor meer info over de inhoud van de film, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *