Italiaanse geschiedenis

De roterende eetzaal van keizer Nero.

Zo af en toe wordt er weer eens een opgraving gedaan. Dit keer hebben archeologen een (mogelijke)vondst gedaan van de roterende eetzaal van Nero. Dit tijdens het werken aan een waterleiding (of waterkundig onderzoek).

Bijzondere keizer

Nero was een Romeinse keizer in de 1e eeuw na Chr. Hij is vooral bekend om de blaam die hij de christenen trof door hen de schuld te geven van een brand die hijzelf (wellicht pyromaan) had aangestoken in Rome. Hij is bekend van o.a. Tacitus en Svetonius. Svetonius schreef bijvoorbeeld ook dat Nero van flinke feestjes hield en dat hij graag zichzelf in het showlicht wierp om nog eens een mooie voorstelling te geven (hoewel die performances volgens dezelfde schrijver niet door iedereen werden gewaardeerd). Ook meld Svetonius van een roterende eetzaal. Het huis van Nero, waar hij een groot gouden beeld van zichzelf had staan, de Domus Aurea, is al langer te bezoeken.

De roterende eetzaal

Een italiaanse archeoloog Eugenio la Rocca, geïnterviewd door een Italiaans on-line magazine beweert allereerst dat er bewijs is dat er naast het verhaal van de roterende eetzaal in Svetonius’ boek, ook daadwerkelijk bewijs (bronnen) zijn van de opdracht tot de bouw/constructie van deze zaal, een zekere Severo en Celere zouden de opdracht hebben gekregen. Jammer is dat er geen verwijzing naar bronnen zijn in het magazin, dus dit bewijs valt niet te verifiëren. De corriere romano heeft vernomen van een archeoloog dat de kamer roteerde, aangestuurd door een watermolen. De opgraving is gedaan op het Palatijn, één van de 7 heuvels waarop Rome is gesitueerd. De ‘directrice van het Palatijn’ (mooi dat die functie er is) houdt toezicht. Voor verder onderzoek is 200.000 euro uitgetrokken.

Vaag….

Er is wel al onderzoek gedaan naar de datering, maar van wat precies is me onduidelijk. Als ik de verschillende sites bekijk met nieuws over de vondst, krijg ik elke keer andere foto’s te zien van ‘ronde dingen’. Waar gaat het nu precies over?

Nou is archeologie sowieso een hypothese-gevoelig, onzekere wetenschap die floreert in mogelijkheden. Ik hoop dat één van de sites me verslag gaat doen over hoe het geld wordt omgezet in een voorlopige conclusie. Maar daar moeten we nog even op wachten denk ik.

2 gedachten over “De roterende eetzaal van keizer Nero.

 1. Beste Lotje

  Voor het eerst gekeken naar je weblog. Als het maar Italixeb is en het boeit me.

  Mijn eerste reactie.

  Je stuk over de feminisme.

  De Sabijnse maagdenroof. Je eindconclusie is historisch onjuist. Tijdens de koningstijd van 753 – 509 konden er toch geen republikeinse consuls zijn. Het dubbele consulaat tijdens de republiek was verdeeld vanaf 396 tussen plebs en patricixebr, niet tussen Sabijnen en Romeinen.
  De Roof op zich was geen verkrachting!

  Verder zijn er vele vrouwen die een geweldige rol hebben gespeeld.

  Neem de fantastische kunstenares; Artemisia Gentilleschi, wat te denken van Caterina van Siena, wat te denken van Isabella d’Este, wat te denken van de vele vrouwelijke martelaren uit de vroeg-chriselijke tijd zoals de heilige Agnes.

  Verder: het is Suetonius, niet Svetonius ( flauw maar toch)

  Met terechtstellen van Berlusconi is een maar al te makkelijke weg, als je zegt Italixeb van een andere kant te willen bekijken.

  Pak eens Prodi aan, of de linkse coalitie van de olijfjes, of kijk eens terug naar de periode Craxi!, neem eens Veltroni op de schop, bekritiseer het Napolitaanse bestuur, communistisch dat geeneens het huisvuil weet kwijt te spelen.

  Saluti

  Louis Ansems

 2. Over de foute conclusie: dit was gebaseerd op een artikel in Focus Storia, een Italiaans geschiedenistijdschrift. Dit ging over het einde van de koningstijd en de overgang naar de republiek. De schrijver van het stuk (Nino Gorio) beweert dat de maagdenroof een oorzaak was voor het ontstaan van een tweekoppig koningsduo wat toen is gebleven en is overgegaan in het consulaat (Meglio andxf2 ai Sabini, che occuparono l’area paludosa tra Palatino e Campidoglio e impegnarono i padroni di casa in una battaglia incerta, conclusa con un accordo che sanciva un pareggio: Roma si sarebbe tenuta le donne, ma in futuro sarebbe stata governata in tandem da due re, uno latino (Romolo), l’altro Sabino (appunto Tazio). Funzionxf2: ‘da quel tempo i due sovrani regnarono non solo insieme, ma anche di buon accordo’, commenta Livio’ (Focus Storia n.36 blz. 9). Ik leen je het wel als je wil.

  Het verhaal over het tweekoppig bestuur (Romolus de latijn, en Tito Lazio de Sabijnse koning) staat ook bevestigd in het handboek ‘storia romana’ van 3 Franse historici, Marcel le Glay, Jean-Louis Voisin en Yann le Bohec. Zij schrijven: ‘Questo dualismo xe8 presentato come la prefigurazione della diarchia consolare repubblicana, della divisione tra patrizi e plebei, della dualitxe0 di alcuni collegi sacerdotali. Nei primi quattro re di Roma si xe8 voluta anche trovare un’alternanza di re latini e di re sabini destinata ad assicurare l’unitxe0 nata dell’incontro tra Romolo e Tazio.’ (blz. 35)Okxe9 wat er uit volgt in het populair wetenschappelijk tijdschrift is een hypothese die volgt uit een mythisch verhaal, maar de geschiedenis begint voor mij mxe9t mythologie, maar daar kun je over discussixebren.

  Dat geldt ook over de meegenomen maagden, dat ze zijn verkracht vind ik een logische extrapolatie uit de gegevens: er is een demografisch tekort, er worden maagden ‘geroofd’, vervolgens zouden die vrouwen welwillend hebben bijgedragen aan het demografisch tekort? Overgehaald door Frygische wijn en Afrikaanse dadels? Ik denk het niet.

  Goed dat jij wel fantastische vrouwen kent, ik ga me er in verdiepen! Maar het doel van het blog is de romantische ideexebn van Italixeb te ontkrachten. Ik pretendeer niet objectief te zijn.

  Wat betreft Svetonius: Ik heb in Italie met name Oude Geschiedenis gestudeerd, daar heb ik altijd de naam ‘Svetonio’ gelezen, dat heb ik wat te gemakkelijk vertaald denk ik.

  Wat betreft het gemak om Berlusconi af te zeiken heb je gelijk: maar dat is ook een politieke keuze. Ik ben zelf meer links georienteerd, maar ik heb ook wat geschreven over Napels (zie categorie Politiek), en over krachteloze pogingen van de PD om tegenacties te ondernemen (over de televisie van de PD). Ook Craxi heb ik al eens genoemd, maar dit soort interesses kunnen inderdaad nog verder uitgewerkt worden. Maar als je echt kritische journalistiek wilt lezen kun je beter de blog van Cecile Landman of van Italiaanse bloggers zoals Travaglio lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *