Italiaanse geschiedenis

Strijdliederen ten tijde van Mussolini

De Duce, Mussolini, had een totalitaire greep op de Italiaanse samenleving. Dat wil zeggen dat de politiek ook invloed had op het dagelijkse leven van mensen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de fascistische liederen die in die tijd zijn gemaakt en werden gezongen.

Het lied ‘Avanti gloriose schiere’

‘Ik verlaat moeder en mijn lieve huisje, mijn kleine lieve kind en ga het lot dat me wacht tegemoet. Zodat glorie mij zal toekomen, zodat in de borsten, in het bloed van iedereen één enkele kreet: het Keizerrijk, zal weerklinken. Vooruit glorieuze troepen. We planten de vlaggen van de driekleur. Afrika zal Rome heten, de grote naam hebben van de eeuwige beschaving. Jij kust me, lief kind en zegt me: met jou vertrek ik, geef me slechts jouw liefde en een geweer, de moed en het vertrouwen zal ik hebben. Ik ben vrouw van Italie en ik laat niet niet in de steek wie van Italie een Keizerrijk maakt. Vooruit glorieuze troepen. We planten de vlaggen van de driekleur. Afrika zal Rome heten en de grote naam hebben van de eeuwige beschaving. Het is de herinnering aan oude soldaten die ons leidt op de nieuwe weg. Zoveel groene vliegeniers, allen één en omarmd in één lot. Jeugd zingt men en dat lied geeft ons kracht, liefde en veroveringen. Vooruit glorieuze troepen; we planten de vlaggen van de driekleur. Afrika zal Rome heten; de grote naam hebben van de eeuwige beschaving.’

Notities bij de vertaling

Het is interessant te zien dat vrouwen en kinderen in dit lied het geweer wordt gegeven. Opofferingsgezindheid wordt gepredikt, voor het vaderland. Je zou het ook fatalisme kunnen noemen. Om het lied te beluisteren, klik hier. Op het begin van de film ‘Una giornata particolare’ zie je ook hoe hele wijken uitliepen als de megafoons de buurt opriepen door middel van dit soort liederen. Ook zie je in dit lied het verlangen naar de herrijzenis van het oude imperium (de herinnering aan oude soldaten) (Afrika zal Rome heten). Het was Italië dat het fascisme heeft uitgevonden en heeft geëxporteerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *