Italiaanse films

Italiaanse film op Netflix: La mafia uccide solo d’estate

Italiaanse netflixfilm

Van een leerling hoorde ik dat er een nieuwe Italiaanse film op Netflix is. Fijn, want er is niet heel veel aanbod en alle mogelijkheden om Italiaans te luisteren voor mijn leerlingen moet ik natuurlijk even bekijken. Op Netflix zijn er niet heel veel Italiaanse films. Wel schreef ik op DitisItalie.nl over de documentaire van het leven van Berlusconi, My Way. Toen deze docu werd gemaakt wisten we niet dat hij vandaag, 4 Maart 2018 wéér zou meedoen aan de verkiezingen.

Italiaanse netflix

Misschien is het een kwestie van tijd voordat er meer Italiaanse films op Netflix komen. Heel graag zou ik een inkijkje krijgen in de Italiaanse netflix, wat je in Italie kunt zien. Maar dat kan niet en dat heeft te maken met de aankoop van rechten van films. Voordat het zover is, zijn we ongetwijfeld een paar jaar verder. Die landenbarriere kun je illegaal omzeilen met een VPN verbinding, waarbij je de computer voor de gek houdt dat je in Italie woont. Daarmee krijg je toegang tot de Italiaanse netflix. Maargoed, dat mag dus niet. Voor veel Italiaanse films wend ik me tot YouTube. Maar daar kennen we allemaal de nadelen van.

De film

Goed dan, de film. Het is een beetje een commedia. Een grappige insteek over een jongetje dat al vanaf zijn jeugd verliefd is op zijn klasgenootje. Hij doet vanalles om haar hart te veroveren, maar hij is onhandig en heeft pech. Ondertussen krijg je een heel mooi portret van de geschiedenis van de maffia en de geschiedenis van de stad Palermo in het bijzonder. Alle figuren uit de geschiedenis die in het geheugen zijn gegrift van de Siciliaan, zie je de revu passeren. Della Chiesa, Andreotti, Borsellino, Falcone. En dan noem ik nog de meest bekende. Maar dit is een achtergrondverhaal. De hoofdmoot gaat over de liefde. Dat is grappig opgetekend, het is een lichtvoetig verhaal. Dat je ondertussen wat meekrijgt van de geschiedenis, lijkt me mooi meegenomen.

Het taalgebruik

Zo lang de voice over spreekt en het verhaal wordt verteld wordt er gesproken in herkenbaar Italiaans. Het ABN Italiaans zeg maar. Wat eigenlijk Toscaans is. Zo gauw echter de maffia gaat spreken, de bosses, hoor je het Siciliaans of het Palermitaans. Houd daar rekening mee, want zelfs voor mij is dat moeilijk om te begrijpen. Het Siciliaans is een taal met veel sci en sciu klanken. Niet alleen zijn de klanken anders, het vocabulaire is écht anders. Probeer dus maar niet om dat te ontcijferen, maar wees je er bewust van dat je een dialect hoort.

 

Voor de trailer op YouTube, klik hier.

Wil je een film van me lenen? Neem dan een kijkje in mijn catalogus en stuur me een mailtje.

 

Vond je dit interessant? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

* indicates required


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *