Leren over didactiek

Dì la tua

Lesgeven is een kunst. Je kunt een taal vloeiend spreken, maar het kunnen uitleggen aan iemand anders is iets heel anders. Daarvoor heb je wat didactische kennis nodig.

Weinig uren, weinig geld

Docenten Italiaans hebben doorgaans minder dan 10 lesuren in de week. Er is niet heel veel werk in. De markt is verzadigd, ook doordat native speakers zich goedkoop aanbieden als docent Italiaans. Docenten Italiaans zijn ook vaak vertalers, die zo hun inkomsten aanvullen. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor onze didactische scholing, maar onze inkomsten zijn gering, als freelancer verdienen we circa 25 euro bruto per uur. Er is niet veel geld beschikbaar voor nascholing.

Weinig kansen

Bij de bachelor Italiaans aan de Universiteit krijg je geen didactiek.  In Nederland is er één Master didactiek voor docenten Italiaans. Daar doet 1 keer in de twee jaar geloof ik iemand examen. Die opleiding heeft, zo is al duidelijk, een geringe baankans. Als je toch aan de slag gaat als docente Italiaans, kun je ook niet terecht bij de grootste taalscholen in Nederland. Die willen namelijk native speakers. Studiolingua, Regina Coeli. Doe je tóch die masteropleiding, dan ga je niet aan de slag bij een volksuniversiteit, maar ga je werken als taaltrainer in bedrijven. Besef wel dat je dan als student ook het driedubbele uitgeeft van wat je uitgeeft voor een cursus aan de volksuniversiteit of een cursus bij mij.

Weinig kennis

Ik kijk zelf of mijn studenten tevreden zijn, dmv een evaluatie op het einde van de cursus. Die zijn vaak positief, maar ik kreeg eens terug: de docente heeft geringe didactische kwaliteiten. Tja, ik heb geen achtergrond in taaldidactiek, ik ben een autodidact. Zoals de meerderheid van de docenten Italiaans in Nederland.

Veel motivatie voor leren lesgeven

Toch moet ik de hand in eigen boezem steken. Ik geef immers les, ik heb ervoor gekozen het tóch te doen. Wat doe ik er dan wel aan om mezelf te ontwikkelen? Vorig jaar, toen ik weer begon met werken als docente kwam ik in aanraking met Alfabeto.nl.  Een eenmanszaak van Dora Gatti. Gediplomeerd docente Italiaans en geautoriseerd door en verbonden met de Universiteit voor buitenlanders in Siena om cursussen didactiek te geven voor docenten Italiaans. De cursus is betaalbaar, gecertificeerd, van kwaliteit en te overzien in studiebelasting. Ik hoop in het voorjaar te kunnen beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *