Lezing en debat: Visies op vrouwen uit het oude Rome

Geen enkele vrouw is hetzelfde. Er zijn machtige vrouwen en eenvoudige vrouwen, mooie en lelijke, geslepen intrigantes en bescheiden altruïsten, filosofen en asceten, heiligen en hoeren. Zowel nu als in de Oudheid, in Nederland als in Italië. Als ons cultureel erfgoed en ons collectief geheugen (en dat van de Italiaan) een grote invloed hebben op onze identiteit, wat is dan onze visie op de vrouwen uit de geschiedenis? Hoe willen we onze geschiedenis vorm geven?

In deze lezing staan verhalen over Romeinse vrouwen uit de Oudheid centraal, maar in de discussie zullen we proberen de betekenis van het verleden te duiden voor het heden. Daarbij kijken we ook naar verschillende visies van historici op de rol van vrouwen in het verleden. Na de lezing is er ruimte voor een discussie over de positie van de moderne vrouw in Italië. 

Kan het zijn dat de macho Italiaan zijn geliefde nog wil schaken als een Sabijnse maagd? In hoeverre speelt de oude eercultuur, zoals bij Lucretia, nog een rol bij vrouwenmishandeling in Italië?

Is seksualiteit voor vrouwen een effectief middel om macht te verkrijgen? Zijn schoonheid en seksualiteit machtsmiddelen van Italiaanse vrouwelijke parlementariërs?

Is Berlusconi vergelijkbaar met een Cato de Oudere, Cato de Jongere, Caesar of Augustus? Is Livia te vergelijken met een Veronica Lario of Marina Berlusconi ?

Welke historicus geloven we over de vrouwen in de vroege keizertijd? Welke vrouw uit de oudheid willen we als ideaal of voorbeeld?

Verlangt de christelijke maatschappij van de Italiaanse moeders de opofferingsgezindheid van een christelijke martelares? Of zijn vrouwen kapitalistische koopwaar, zoals de documentaire ‘Il corpo delle donne’ van Lorella Zanardo suggereert?

Heeft de historicus nog invloed op de richting van onze cultuur? Of kiest ieder zijn eigen versie van de geschiedenis?

De deelnemer aan de lezing en het debat wordt gevraagd om zijn eigen ideeën over gender te onderzoeken en durft zijn eigen normen en waarden, die van de antieke cultuur of van de Italiaanse cultuur ter discussie te stellen.

In de afbeelding de Venere accovacciata. Ik vind vooral haar vetrollen en haar houding prachtig! Het marmer lijkt vlees geworden.

Datum: Maandag 29 Januari 2018 – 19:00 bij Café Fausto. De toegang is gratis.

Lotje met de Venere accovacciata, zich oprollende Venus. Prachtige sculptuur.

Vond je dit interessant? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

* indicates required