Italiaanse literatuur

Luther Blissett ‘Q’

BlissetQ

Ik loop achter de feiten aan, dit keer 10 jaar. ‘Q’ is een boek van het schrijverscollectief Luther Blissett. Het boek is dus geschreven door meerdere personen, die er samen aan gewerkt hebben. Het boek is in 1999 in Italie uitgekomen, in Nederland in 2001.

Het collectief heeft een politiek doel; namelijk de statement overdragen dat creativiteit en ideeën niet het bezit van één persoon zijn. Dat laten ze zien door samen aan een boek te werken, maar ook door het toestaan dat iedereen de naam ‘Luther Blissett’ mag gebruiken. Daar zijn in Italië in de jaren 90 veel  grappen mee uitgehaald die de media haalden. De schrijvers en actievoerders wilden laten zien dat de huidige media gemakkelijk te manipuleren zijn, en hebben dus de postmoderne boodschap dat waarheid en fictie dicht bij elkaar liggen.

Politieke boodschap

Ook in het boek ligt een politieke boodschap. Het speelt zich af rond 1500-1550 tijdens de Reformatie. Het perspectief van een gewone man, dat wetenschappelijk nog in de kinderschoenen staat (en juist daarom verfrissend is), wordt verwoord door Blissett in een man die zich eerst aansluit bijThomas Muntzer, bij de Anabaptisten in Munster, een groepje fraudeurs van grote banken in Antwerpen en  dan bij een uitgeverij die ketterse boeken verspreid in Italie. Gemeenschappelijk aan de doelen is dat zij zich richten tegen de gevestigde orde. Volgens een schrijver voor de volkskrant loopt de verhaallijn deels parallel met de maatschappij nu. Interessant onderzoekje doet hij.

Schrijverscollectief

Het lijkt geen toeval dat deze anti-establishment actiegroep zich juist in Italie bevind, waar media sensatiebelust zijn. Het epicentrum van de schrijversgroep lijkt in Bologna te liggen, een van oudsher linkse stad met veel studenten die wellicht ook in Luther Blissett vertegenwoordigt zijn. Luther Blissett, daar kregen enkele schrijvers echter toch genoeg van, ze hebben hem ritueel zelfmoord laten plegen, en hebben een doorstart gemaakt met het nieuwe schrijverscollectief Wu Ming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *