Italiaanse literatuur

‘Secretum’ van Monaldi en Sorti

Ja, het was inderdaad even stil op mijn blog. Dat had te maken met een boek van 750 pagina’s. Secretum is een fantastisch boek voor historici en voor fans van het Dan Brown – genre. Spanning en intrige in een historische setting.  Die historische setting is Rome rond het jaar 1700 en de gebeurtenissen zijn de opvolging van de paus en de Spaanse koning. Dit wordt bekeken vanuit het perspectief van ‘de gewone man’, een huisknecht in dienst van een kardinaal. Hij wordt door een oude castraat met politieke invloed meegezogen in het politieke spel rondom die opvolgingen.

Het boek is uitgegeven in 2005 en ik heb het deze keer niet in het Italiaans gelezen 🙁 geen tijd om naar Amsterdam te gaan, naar Bonardi.

Historische setting

Het boek is historisch goed onderbouwd. De belangrijkste historische hypothese (die je dus ook in een roman kunt verwerken!) is dat de Spaanse successie onrechtmatig was, doordat de handtekening van Karel II is vervalst om zo een niet-Spanjaard op de troon te krijgen. De troonbestrijging van paus en koning zou een onderonsje zijn geweest van machtige kardinalen en een gevolg van politieke intriges, door hen in scène gezet. Bovendien beweren ze in hun eerste boek ‘Imprimatur’ dat paus Innocentius XI met financiele middelen de protestante (!) Willem III steunde. Beetje vreemd voor een heilig verklaarde uit de katholieke kerk.

Verboden boek

Het boek wordt geweerd uit de boekhandels in Italie, en als eerste door Berlusconi’s uitgeverij Mondadori. Omdat het boek een smet brengt op het Vaticaan. Ze descrediteren een paus die onlangs heilig is verklaard. Voor de preciese achtergronden van deze rel en de Italiaanse censuur die er op volgde (!), klik hier. Door al dit gedoe is dit boek, hun tweede, als eerste verschenen in Nederland bij De Bezige Bij.

Snel de volgende gaan lezen! Maar in het Italiaans dan natuurlijk!

Secretum

Monaldi & Sorti

Uitgeverij Cargo (2011)

15 Euro

Vertaler: Jan van der Haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *