Italiaanse literatuur

‘Troje brandt’ van Sandro Veronesi

Omdat ik ‘Kalme Chaos’ zo’n mooi boek vond, besloot ik meer van deze schrijver te lezen. Maar dit boek (Troje brandt) was een beetje saai. Er zijn drie verhaallijnen, maar die worden niet echt goed met elkaar verbonden. Op het eind blijf je je daardoor afvragen wat het ‘nut’ was van een verhaallijn, waarom die niet bij de anderen aansloot. Terwijl literatuur natuurlijk niet over ‘nut’ hoeft te gaan.

Sloppenwijken

Het thema lijkt wel bekend in de Italiaanse literatuur: de armoede van Italiaanse sloppenwijken, die tot de jaren ’70 bestonden. In dit boek worden de laatste stuiptrekkingen ervan beschreven. Het doet denken aan de film ‘brutti, sporchi e cattivi‘. Het laat het leven zien aan de onderkant van de maatschappij. Armoede, criminaliteit, vuil, slechte mensen, hopeloze toestanden. Ook in Amerika heb je dit soort films: denk maar aan de nieuwe film Precious. Nederland heeft sinds de jaren ’50 geen sloppenwijken meer. Ik denk dat de schrijver een maatschappelijk boek wilde schrijven, maar omdat hij gekozen heeft voor de historische variant, verliest het toch aan actualiteit. Zeker door het einde: het verhaal wordt afgerond met een bijna theoretische beschouwing van het einde van de sloppenwijken. Beetje jammer.

De titel

De titel, zo laat de schrijver in het voorwoord weten, komt van het lied van Vinicio Capossella, wat weer wel een aanrader is (diens cd), hoewel het lied ‘Brucia Troia‘ echt super angstaanjagend is. Als je dat bekijkt, dan denk je echt dat de apocalyps is gekomen en het einde der tijden nadert. Niet iets voor je gaat slapen, maar ik snap wel waarom Veronesi dit lied heeft gekozen voor de titel van zijn boek. De duisternis die uit het lied weerklinkt slaat op de duisternis van het leven in een sloppenwijk. Voor Veronesi dus geen zoetsappigheid à la Slumdog Millionaire, waar je in moord, vuil en criminaliteit kunt opgroeien en toch een fotomodel aan de haak kunt slaan, een miljoen kunt winnen door eerlijk te zijn en gelukkig kunt worden. Geluk zit er voor de personages van Troje brandt niet in. Hel en verdoemenis.

Troje brandt

Sandro Veronesi

Uitgeverij Prometheus (2008)

Vertaling: Rob Gerritsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *