Italiaanse geschiedenis

Yes, they could! De verkiezingen van 1948

Toen west-Europa na de 2e WO op de been werd geholpen met de Marshall-hulp, kon Amerika het ook niet laten om ook politiek hun stempel te drukken op de naoorlogse verhoudingen.Het was de tijd van de Koude Oorlog waarin kapitalisen (Amerika) stonden tegenover de Communisten (de Russen), die tot 1989 heeft geduurd. Mussolini was opgehangen en het fascisme verworpen. Overigens zijn er sommige politici die daar nog niet helemaal overheen zijn. Kijk voor een nederlands artikel hierover op http://historiek.net/index.php/20080910830/actueel/Italiaanse-politici-prijzen-fascistische-tijd-van-Benito-Mussolini.html .

In Italie hadden waren vele oorlogsveteranen communisten en zij hadden de steun van de bevolking. Na de oorlog moesten er verkiezingen komen. De communisten en socialisten verenigden zich in het Fronto Popolare, en hadden dus waarschijnlijk de verkiezingen gewonnen, ware het niet dat de Christelijke/Democratische en ‘Kapitalistische’ partij van Gasparri 500.000 miljoen steun kreeg van de Amerikanen in de verkiezingsstrijd. Waarom? Dat kunt u zelf wel bedenken.

De Christenen hebben deze middelen ingezet voor een grootscheepse media-campagne, waarbij met name de radio van ‘Voice of America’, werd ingezet. Overigens werd het Fronte popolare financieel gesteund door Moskou. De Amerikanen legden vast dat, mochten de communisten ‘illegaal’ de verkiezingen winnen, ze een contra-beweging zouden opzetten vanuit de Italiaanse eilanden Sicilie en Sardegna. Gevolg: de communisten hebben de christen-democraten altijd de Amerikaanse steun verweten en hebben tot de jaren 80 veel invloed gehad in de Italiaanse politiek. De democraten daarentegen houden het erop dat de democratische spirit heeft overwonnen.

De christenen van destijds hebben gezorgd voor de overwinning van de democraten. Zij verkeren sinds de val van de christen-democraat Craxi in de jaren 80 in onzekerheid over de identiteit van de opvolger van de goede politieke geest. Voor achtergronden in het Italiaans, lees: http://pdsm.altervista.org/elezioni_1948.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *