Blog

5 x Italiaanse maffia in boeken en films

Maffia van Reski

1. Biografische roman: ‘Rita Atria’ van Petra Reski


Petra Reski ‘Rita Atria’, over de dochter van een maffia baas die uitkomt met haar verhaal en tevergeefs bescherming probeert te zoeken bij een rechter. Waargebeurd. Dit boek is ook verfilmd als ‘La ribelle siciliane’, nu te zien in de bioscoop.

Petra Reski

Rita Atria Een Siciliaanse rebel

(2009)

Vertaling uit het Duits door Marcel Misset)

Alleen nog tweedehands verkrijgbaar

2. Non fictie: ‘Maffia’ van Petra Reski

Van dezelfde schrijfster: ‘Maffia’. De Duitse schrijfster heeft een interessante blog/site waarop je ook de laatste ontwikkelingen kunt volgen rondom allerlei corruptie schandalen die met de georganiseerde misdaad te maken hebben.

Petra Reski

Maffia

(2009)

Vertaling uit het Duits door Marcel Misset

Alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

 

3. Non fictie : ‘Het goud van de Camorra’ van Rosaria Capacchione

Dan is er nog het boek van Rosaria Capacchione. Ook zij houdt een blog bij over haar bezigheden. In haar boek ‘Het goud van de Camorra’ beschrijft zij de manier van werken van de Casalesi, de grootste clan van de Camorra, de georganiseerde misdaad in Zuid-Italie rondom Napels. Ze is ook politiek actief voor de democratische partij.

Rosaria Capacchione

Het goud van de Camorra

2009

Vertaling uit het Italiaans door Harriet van den Heuvel en Elske Parsa

4. Film: “Gomorra” van Roberto Saviano

Dit weekend ben ik naar de film Gomorra geweest, naar het boek van Saviano. Een harde ontluisterende film, die weinig aan de verbeelding overlaat. Het is een heel ander Italie dan dat wat de toerist of de gewone mensch doorgaans ziet. Het lijkt meer op Zuid-Amerika, met haar gangs en onveilige wijken. (Prachtwijken?). Toch vond ik wel wat herkenbare situaties terug. Gelukkig ben ik in Italie weinig in vervelende situaties terecht gekomen, maar wel heb ik me eens onveilig gevoeld.

Zo voelde ik me onveilig, standaard, op de tangenziale, de rondwegen. Deze zijn in Italie erg belangrijk en lopen vaak langs de oude stadsmuren. In de oudheid en middeleeuwen waren veel Italiaanse steden ommuurd. Tegenwoordig is de infrastructuur nog steeds daarop afgestemd. Je kunt dan de stad binnen komen via de porta, een poort of een opening in de stadsmuur, waar je het centrum mee binnen rijdt. Deze rondwegen staan vaak bekend als ongure plekken, waar gedeald en geprostitueerd wordt.

Communque, de onveilige wijken ken ik niet van Italie, maar wel van Brazilie. Voor meer info over de inhoud van de film, klik hier.

5. Film: ‘Il divo’ van Paolo Sorrentino

Nu er in Duitsland een film uit is over de RAF gingen mijn ideeen naar de film van Sorrentino die in mei dit  jaar uitkwam. Ik wil hem alsnog even laten passeren, omdat ik historische films zo fantastisch vind. Het verhaal van ‘Il divo’ gaat met name over Andreotti, de man van de Democrazia Christiana, waar ik het al eens eerder over heb gehad. (Moddergooien en sterallures). In de jaren 90 is deze politieke partij uiteindelijk uit elkaar gevallen, nadat ze bij de operatie Schone Handen, die Italie van de mafia moest verlossen, teveel met de mafia in verband werd gebracht.

De leider van de Democrazia Christiana was Andreotti, en van hem wordt in de film een mooie karikatuur neer gezet. Andreotti heeft vele jaren de macht in het land gehad. In de film worden zijn ideeen over die macht als volgt verwoordIk heb de film in Nederland nog niet kunnen vinden, maar ook de trailer heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt. Andreotti, hiernaast op de afbeelding te zien, is nu senator. In Italie zijn er een aantal senatoren voor het leven benoemd. Andreotti is ondanks zijn veroordeling, nog steeds in functie.

Ik schreef ook een blog voor DitisItalie over het boek van Paolo Sorrentino dat ook als film verscheen: Jeugd.

Ook interviewde ik de Siciliaanse politicoloog Rosario Scandurra over de maffia voor Italieplein

 

Toch liever een roman lezen dan non-fictie of thrillers? Lees dan dit blog over mijn favoriete Italiaanse romans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *