Blog

Introductie tot mijn Italiaanse spotify playlist

Italiaanse spotify playlist

Op deze website vind je een link naar mijn Italiaanse spotify playlist. Ik wil jullie daar iets over vertellen. Iets over de Italiaanse muzikanten waar ik veel naar luister.

Mina Mazzini

Echt leuk is Mina van de jaren ’50. Mina was een omstreden zangeres in de jaren ’50. Een vrijgevochten vrouw die alleen een kind kreeg. Dat deed nogal wat stof opwaaien, maar doordat ze zo geliefd was als muzikant, heeft dit het politieke klimaat voor alleenstaande moeders goed geholpen. Ze is heel expressief.

Ornella Vanoni

Ik vind het heel mooi om filmpjes te kijken van die jaren. Zwart- wit en van een natuurlijke schoonheid. Niet zo schreeuwerig en opdringerig als veel artiesten van nu. Ornella Vanoni is een zangeres van dezelfde generatie met een beetje dezelfde stijl, maar iets meer ingetogen. Beiden leven overigens nog, Ornella Vanoni en Mina Mazzini. Maar ze hebben niet meer de stijl, klasse en roem die ze hadden toen ze jong waren.

Ik vind ook de samenwerking van Mina en Ornella Vanoni met Vinicius de Moraes leuk. Zij hebben samen een cd opgenomen. Ik houd erg van bossanova, het is een lichte vrolijke zomerse muziek. Vinicius de Moraes is echt een bijzondere man, een dichter. De schrijver van garota di ipanima, the girl from ipanima.

 

Rita Pavone

In mijn zoektocht naar nieuwe muziek wil ik jullie ook laten delen in het fenomeen Rita Pavone, trad ook op in de jaren ’60. Ze is een beetje een tom boy, maar dat heeft echt wel zijn charme. Niet al haar liedjes zijn even goed. Je moet echt wel heel veel van het levenslied houden om dat te kunnen waarderen. Ik ben zeker niet vies van melancholie, maar echte sentimentaliteit vind ik soms toch net kitsch. Ik blijf het een beetje zoeken in de liedjes met een wat hoger tempo, om dus het levenslied te omzeilen. Het lijkt een beetje een nerveus meisje. De tekst van het liedje ‘Geef me een hamer’ is vrij schokkend. Ze wil er iedereen een klap mee geven die haar niet bevalt. In de clip loopt ze rond met de hamer. Gezellig, maar een tikkeltje labiel. Bijzonder is ook de clip ‘Partita a pallone’. Daarin doet ze zich voor als een klein meisje dat met haar vriend meewil naar het voetballen, ze wil in ieder geval niet dat hij naar het voetbal gaat en haar thuis achterlaat . Ook heeft ze veel liedjes waarin haar moeder een rol speelt en ze een kindje speelt. Misschien vonden mannen dat aantrekkelijk in die tijd. Konden ze zich echt man voelen, met een vrouw/meisje om voor te zorgen. Hoewel dit wel wat ver doorschiet. In veel clips draagt ze dezelfde jurk met stropdas. Ook een wonderlijke combinatie. Dit liedje ghegheghè is wel weer leuk. De clip is ook mooi, zeker voor die tijd. Met heel veel zorg gedaan.

 

Gino Paoli

Gino Paoli is een bekende singer songwriter. Hij maakte bekende interpretaties van in Italie ‘wereld’ beroemde liedjes zoals “Il cielo in una stanza” en ‘che cosa c’è’. Een liedje dat overigens heel veel is gecoverd. Hij werkte ook veel samen met andere bekende Italiaanse artiesten voor duetten. Hij heeft mooie rustige liedjes met poëtische teksten. Tegenwoordig is het een oud Italiaans opaatje.

Een gedachte over “Introductie tot mijn Italiaanse spotify playlist

  1. Prachtig, vrijwel alle jaren 50 en 60 opnames in welke taal dan ook zijn leuk (Aznavour in die jaren!). Mijn broer heeft alle Willy Alberti covers van die jaren verzameld: verslavende muziek, daar kan geen Shalala shalalai tegen op!
    Goede reis en tot dinsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *