BlogCultuur

Recept uit Cucina Maria: Cantuccini alla mandorla

Recept voor cantuccini

Een typisch Toscaanse lekkernij voor na de maaltijd, cantuccini, gedoopt in Vin Santo. Een succesrecept waar je veel plezier van zult hebben. De koekjes zijn in de winkel verkrijgbaar en best duur. Zelf maken geeft meer voldoening en is altijd lekkerder. Voor 6 personen.

Ingrediënten

2 eieren

250 gram basterdsuiker

250 gram zelfrijzend bakmeel

snufje zout

125 gram amandelen met schil, grof gemalen

bakpapier

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng met een handmixer de eieren en suiker tot een witte massa. Voeg het bakmeel en een snufje zout toe. Mix dit nog even. Meng er daarna met de hand de amandelen door. Maak van het deeg lange rollen van circa 3 cm doorsnede. Leg deze rollen op bakpapier op een bakplaat. Plaats het ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de rollen uit de oven en laat ze even afkoelen. Snijd plakken van ongeveer 1 centimeter en verdeel ze over de bakplaat. Plaats de bakplaat nog 4 minuten terug in de oven.

 

Vin Santo

Serveer dit met een glas Vin Santo (heilige wijn), een zoete Italiaanse dessertwijn. Doop de koekjes in de wijn alvorens ze op te eten. Deze wijn wordt voor speciale gelegenheden gemaakt. De Vin Santo uit Toscane is onbetwist de lekkerste. Dit is ook de originele miswijn. Het maken van de wijn is arbeidsintensief. Meesta wordt hij van de witte malvasia- of trebbiano-druif gemaakt. Pas na de kerst worden de rozijntjes geperst. Vervolgens liggen ze 2 tot 6 jaar te gisten op fust. De ruimte waarin de fusten opgeslagen liggen, wordt de ‘vinsantaio’ genoemd. Halverwege de tijd wordt het sap van vat verwisseld. Niet echt een goedkoop proces, zoals je begrijpt.

 

Meer recepten lezen?

Ik schreef ook over de recepten die ik gebruik voor mijn taarten voor café Fausto, lees dit artikel!

Ook schreef ik over Italiaanse recepten die kinderen lekker vinden, klik dan hier!

 

Hoe goed vind jij dit recept?
recipe image
Gerecht:
Cantuccini alla mandorla
Naam schrijfster recept
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *